Skylten vid vägen
Skylten vid vägen

Sommartorpet som växte upp

Flickorna på Skäret, systrarna på Skäret, Lundgrens kaffestuga… Ja, namnen är många på den riksbekanta kaffestugan belägen vid det lilla fiskeläget Skäret mellan Arild och Jonstorp, på den vackra Kullahalvön. Huset som rörelsen än idag utgår från byggdes år 1732 som ett kombinerat fiskar- och jordbrukstorp. Detta torp köptes av Mats morfar Alexander Lundgren för 150 riksdaler år 1927, som ett sommarnöje åt familjen. Han var jordbrukare från Allerum, men bördig från trakten och han hade en stor familj. Torpet var slitet och krävde mycket reparationer och delar av den steniga åkermarken skulle omvandlas till trädgård. Bland annat planterade Alexander de två ståtliga kastanjerna som hälsar välkomna vid ingången till trädgården. Familjens lilla tjäll på Skäret blev tidigt ett utflyktsmål för andra än familjen. Många var de som tyckte om att besöka morfar Alexander och mormor Anna med deras sju döttrar. Kaffekopparna plockades alltid fram, gärna tillsammans med något nybakt.


Bild från början av 40-talet. Bild från början av 40-talet.

Sju systrar satsar

I slutet av trettiotalet blev tiderna bistra. Alexander funderade på att sälja sitt älskade hus vid Skäret. Ur kriser föds idéer sägs det, och när de äldsta döttrarna fick höra om försäljningsplanerna fick de en ljus sådan: "Vi startar en kaffestuga och tar betalt för kaffet". Sagt och gjort. Den 1 maj 1938 öppnade Greta, Ebba, Marta, och Rut "Flickorna Lundgren". Det kom mycket gäster redan från början så de övriga systrarna Anna, Britt-Marie och Ella fick rycka in i firman trots att de i den närmaste var minderåriga. Åren gick och för varje år blev det mer och mer att göra. Från början sköttes allt från torpet, men i takt med den ökade efterfrågan byggdes redan 1939 ett separat bageri. Traktens fiskarfruar engagerades till diskning och kopparputsning, för kaffekannorna var med redan från början.


Kung Gustav VI Adolf anländer. Kung Gustav VI Adolf anländer.

Hjärtliga hälsningar till kungen

Andra världskriget genomlevdes och firman bestod. Den 9 juli 1945 var det solförmörkelse och kronprins Gustav Adolf (sedermera Kung Gustav VI Adolf) med följe var på Kullaberg för att bevittna det hela. Efter detta for man för första gången till "Flickorna" som kungens adjutant hört talas om. Gustav VI Adolf blev från denna dag en trogen gäst ända fram till sin bortgång 1973. Varje år kom han ett flertal gånger med sina gäster på utflykter från sitt Sofiero. Ibland hade den blomsterintresserade kungen med sig skott eller plantor som presenter och i utbyte fick han en oerhört uppskattad kartong vaniljhjärtan.Systrarna Britt-Marie, Ella och Marta. Bilden från början 70 talet är fortfarande vårt mest säljande vykort! Systrarna Britt-Marie, Ella och Marta. Bilden från början 70 talet är fortfarande vårt mest säljande vykort!

Mer folk, färre systrar

I början av 60 talet var det bara Rut, Marta, Britt-Marie och Ella kvar i rörelsen. Rut ville satsa på keramiken och var trött på kaffeserverandet. därför delade systrarna på sig och Rut fick huset uppe i backen där hon startade ett krukmakeri. Inom parentes kan det nämnas att Rut snart började servera mat igen och så blev uppstod restaurangen Rut på Skäret. Rut drev restaurangen fram till sin bortgång 1980.Vykort från 60-talet. Vykort från 60-talet.

Utflyktsmålet

Under 1960-talet ökade besöksantalet på kaffestugan markant. Utflyktsbussarna hittade till Skäret och veckopressen började skriva om Flickorna Lundgren. Dessutom började folk använda bilen på sina utflykter och semestrar. Talrik är vittnesbörden i våra många gästböcker om hur folk rest mil efter mil för att sedan finna frid och ro under kastanjen med en kopp nybryggt kaffe och enFamiljen Fejne 2003 Familjen Fejne 2003

Flickornas påg och hans jänta

Fram till 1988 drevs Flickorna Lundgren av systrarna Marta, Britt-Marie och Ella. Så efter 50 år övertog andra generationen, när Ellas son Mats axlade rörelsen efter att varit utflugen till huvudstaden några år. Strax kom också Mats numera framlidna fru Anki in i firman och idag syns även tredje generationen betjäna kunder i kaffestugan. Receptet är att bevara respekt för stämningen och traditionerna som "förfäderna" har skapat, men också kunna genomföra varsamma moderniseringar.Skäret i advent. Skäret i advent.

Jul i vårt hus

En av de första "innovationerna" var att Mats & Anki öppnade Kaffestugan ett par veckor i advent samtidigt som man påbörjade försäljning av korgar med julkakor till företag. Det har blivit en populär företagspresent till kunder, personal m.fl. För många har det blivit tradition att besöka Skäret under julstöket, både för att se hur det se ut på vintern och för att uppleva gammaldags julatmosfär.Växthuset och dammen. Växthuset och dammen.

Regnförsäkringen

År 1995 gjorde familjen som strutsen, gömde huvudet i sanden. Medvetna om traditionsbrottet och med andan i halsen byggdes ett växthus i trädgården, komplett med porlande vatten och prunkande växter. Hur kan de? Utropade en och annan stamgäst. Sanningen stavas omsorg. Både en omsorg om den fina kaffestugan från 1732 som bara tål begränsat slitage och dessutom inte rymmer fler än 50 personer. Och omsorg om alla gäster i trädgården som emellanåt tvingas konstatera att svensk sommar även innehåller regn. Därför uppfördes växthuset med hundra serveringsplatser, massor av blommor och växter som bl.a. oliv-, fikon- och persiketräd, med en damm i förgrunden. Idag är växthuset en lika självklar del av Flickorna Lundgren som 1700-talstorpet.Nya köket sett inifrån. Nya köket sett inifrån.

Ett nytt kök växte fram

År 2004 kom ytterligare en stor förändring, det gamla köket i stugan hade gjort sitt. Det var helt enkelt för lite plats och ångan från diskmaskinen skadade huset. Taket (195 cm) var för lågt för kaffekokaren och personalen krockade med gästerna. I backen vid växthuset byggdes ett helt nytt kök fint kamouflerat med grästak, nästan osynligt från trädgården. Vad man inte visste då var att detta kök närmare tio år senare skulle bli grunden till ytterligare en ny köksepok på Skäret. I den gamla stugans kök inhystes i stället ett litet  ”museum” där vi visar lite bilder, kannor och poslin från de gångna åren. Här finns även en Info point där man kan finna lite information om Kullabyggden.


Äggakaga är en typisk specialitet från Flickornas Kök Äggakaga är en typisk specialitet från Flickornas Kök

”Flickornas kök”

Det nya köket vid växthuset gjorde succé men lagom till Flickornas 75-årsjubileum smeds nya planer och behovet av ett ännu större kök var ett faktum. Nu skulle gästerna på Skäret inte bara kunna välja mellan fantastiska kakor och andra bakverk. Även enklare maträtter skulle göra entré på menyn. Under vintern 2013 byggdes därför ett helt nytt kök i anslutning till det tidigare, även denna gång på ett diskret och stilrent sätt för att smälta in i omgivningarna. Från ”Flickornas Kök” serveras det nu maträtter tillagade på bygdens råvaror. Menyn förändras dagligen men några av Mats mormor Annas recept är stående rätter. Med ”Flickornas Kök” började ytterligare en ny era på Skäret.  


Familjen Fejne 2014 Familjen Fejne 2014

Som förr fast bättre

Idag driver Mats Flickorna tillsammans med sin nya fru Ann-Lie, som är ett stort stöd i den dagliga verksamheten. Ann-Lie som har ett intresse för sömnad och hantverk är även väldigt mån om att bevara textil- och vävningstraditionen på Skäret. Med en utökad meny för varma rätter och fler sittplatser i växthuset driver Ann-Lie och Mats Flickorna vidare i sann Skäretanda. Kaffe och välfyllda kakfat med vaniljhjärtan serveras dagligen i den välskötta trädgården. I turistboden fylls det på med nyheter varje sommar och den berömda saften har fått sällskap av både de stenugnsbakade bröden, sylter och nya inläggningar som varierar från dag till dag. Ett annat nytt och väldigt populärt inslag i verksamheten är Flickornas cateringverksamhet. Allt från mindre middagar till stora studentuppvakningar och bröllop förbereds nu i det utbyggda köket och körs sedan hem till folk och företag i trakten. För de som hellre har den privata festen eller bröllopet på Flickorna erbjuder växthuset plats för 150 personer och här har många bröllopspar firat sin stora dag. Från att ha varit en renodlad sommaridyll med kaffe och kaka i trädgården har Flickorna Lundgren förvandlats till ett kulturarv som rymmer allt från lördagsfrukostar, musik-arrangemang och privata trädgårdsfester under sommarhalvåret till välbesökta julbord på vintern. Men även om nyheterna kommer att fortsätta avlösa varandra på Skäret så lovar Mats och Ann-Lie att traditionerna alltid kommer att leva kvar – det är något som de båda är väldigt måna om. Med en genuin känsla för både det gamla och det nya är och förblir Flickorna Lundgren en oas som med sin blomstrande trädgård, hembakade kakor och vällagade mat lockar tiotusentals gäster varje sommar.
 Ladda ner historik som pdf